De Waanzin van Westers Midden-Oosten beleid

‘Als jullie de tragische vergissing begaan deze wapens te gebruiken, zullen er gevolgen zijn’, zei Barack Obama stoer. De President stak hierbij zelfs een belerend vingertje op om zijn boodschap kracht bij te zetten. 

Met ‘jullie’ bedoelde hij het regime in Damascus en met ‘deze wapens’ Bashar al-Assad’s chemisch arsenaal, zoals Sarin-zenuwgas. In feite zei Obama dus tegen Assad dat hij zijn eigen volk op elke mogelijke manier om het leven brengen mag brengen, zolang hij hierbij maar geen chemische wapens gebruikt, want dan zal Amerika wel moeten ingrijpen om hun geloofwaardigheid als leidende natie te behouden. Maar, Bashar, als je ze gewoon doodschiet, ‘no worries dude’.

Wat maakt het uit of je om het leven komt door zenuwgas of een mortiergranaat? Ik durf te stellen dat menig rebel liever sterft door een overdosis Sarin dan in de gevreesde politieke gevangenissen van Assad, waar zijn tegenstanders soms maandenlang worden gemarteld met dikwijls de dood to gevolg.

Assad haalt dan ook zijn schouders op bij de ferme taal van de Amerikaanse president. Al lachend tikt hij waarschijnlijk zijn broertje Maher, hoofd van de gevreesde Vierde Gepantserde Divisie, op de schouder: “shouf shouf, die Obama. Net alsof hij ook maar enige rol van betekenis heeft. Trouwens, hoeveel terroristen heb je vandaag uitgeschakeld?”

De dreigende boodschap van Obama is dan ook complete waanzin; dat hij überhaupt het lef heeft om zo’n stoere taal te spreken terwijl er dagelijks tientallen tot honderden om het leven komen door (non-chemisch) bruut geweld is eigenlijk te ridicuul voor woorden.

De ophef over de beruchte “E1-nederzetting” op bezet Palestijns gebied is al even belachelijk. Uiteraard, Israëlische enclaves in deze regio betekenen dat Oost-Jeruzalem, de hoofdstad van de VN niet-lid staat Palestina, volledig wordt afgesloten van de rest van de Westelijke Jordaanoever. De hoop op een levensvatbare en onafhankelijke Palestijnse staat wordt hiermee volkomen afgeschoten. 

Het gevolg van deze ontwikkeling is dat er nog meer één optie overblijft. Eén staat van de Middellandse Zee tot de Jordaan. Eén Israël-Palestina, waar zowel joden, moslims als christenen wonen. In deze staat zullen Palestijnen op termijn de meerderheid vormen. Aangezien de Geneefse Conventies erkennen dat vluchtelingen en hun nakomelingen het recht hebben terug te keren naar hun land van herkomst, betekent dit ook dat ruim vier miljoen Palestijnen naar dit nieuwe land zullen trekken. Met een Knesset overheerst door Islamitische partijen zal het joodse karakter definitief verdwijnen.

De haviken in Israël weigeren echter dit inktzwarte toekomstbeeld te erkennen. Ze rekenen erop dat het Westen Israël net zolang zal blijven steunen totdat de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zijn volgebouwd met illegale nederzettingen. 

En dát is precies was wij in het Westen al decennia lang doen. De recente ophef over E1 doet voor komen alsof het koloniseren van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever een nieuw fenomeen is. Alsof de meer dan een half miljoen radicale kolonisten op bezet gebied niet bestaan. Alsof nederzettingen in andere delen dan E1 géén probleem zijn voor de vrede.

Echter het nederzettingen-beleid wordt al jaren consequent uitgevoerd, door zowel linkse als rechtse Israëlische regeringen. Zelfs tijdens de Oslo-akkoorden en andere vredesbesprekingen ging de bouw gestaag door. Als Westerse politici inderdaad van mening zijn dat de nederzettingen een groot obstakel voor de vrede vormen, waarom kijken we dan al jaren weg? Waarom bedrijven EU-lidstaten dan veel meer handel met de kolonisten dan met de Palestijnen?

En dit zijn maar twee recente incidenten in een oceaan van waanzin. In het Westen uiten we dan ook geregeld stoere taal over deze brandhaard die we met veel interesse volgen, maar wanneer gaan wij serieus na denken over een rationeel en geloofwaardig Midden-Oosten beleid?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s